«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως φορέας προάσπισης και προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και  με αφορμή το γεγονός της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης από πρόσωπο

του οικείου περιβάλλοντος  της αλλά και την έντονη δημοσιότητα και εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη  που έχει λάβει το θέμα θα ήθελε να τονίσει το εξής:

Η ανάγκη και το δικαίωμα της ενημέρωσης της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τα παιδιά είναι πλήρως κατανοητή, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί και η ανάγκη σεβασμού της ιδιωτικότητας του παιδιού και της γενικότερης προστασίας του,  όπως αυτή απορρέει και από τα άρθρα της Διεθνούς  Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η δημοσιοποίηση λεπτομερειών και στοιχείων του παιδιού έχει μεγάλο κίνδυνο την επαναθυματοποίηση του καθώς είναι σε ηλικία κατά την οποία έχει πλήρη πρόσβαση στην ειδησεογραφία και κατανόηση της παραβίασης της ιδιωτικότητας του. Είναι γνωστό ότι η δημοσιοποίηση όλων των λεπτομερειών που αφορούν γενικότερα την ιστορία των παιδιών που έχουν βιώσει βία τα κάνει να αισθάνονται ντροπή – καθώς υποχρεώνονται να κρύβονται απο τον περίγυρο τους -, άγχος, αποσύρονται από την κοινωνία  με συνεπακόλουθες αρνητικές συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση.

Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 καθημερινά λαμβάνουμε κλήσεις  αλλά και μηνύματα στο CHAT 1056 από παιδιά που θέλουν να μας αναφέρουν την κακοποίηση τους και να ξεφύγουν από τις άθλιες συνθήκες που ζουν. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος αυτά τα παιδιά που παρακολουθούν τί γίνεται να επιλέξουν την σιωπή προκειμένου να αποφύγουν τυχόν διαρροή των στοιχείων τους και της ιστορίας τους.

Είναι σημαντικό να ενημερώνεται η κοινωνία για την είδηση. Είναι εξίσου σημαντικό όμως να διαφυλλάσσεται και  η προστασία των παιδιών . Θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προστασίας του παιδιού να θωρακίζουμε την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s