ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα, 23 Ιουλίου 2021

«Μένει Μυστικό»
Πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών
από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το Πρόγραμμα «Μένει Μυστικό» με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, παρουσίασαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα.


Στους άξονες του προγράμματος «Μένει Μυστικό» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται η παιδική σεξουαλική κακοποίηση παραμένει «μυστικό», αλλά όσο δεν υπάρχει δημοσιότητα καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινωνία ότι το φαινόμενο δεν υπάρχει. «Θέλουμε να πάμε από γειτονιά σε γειτονιά, ώστε να ενισχύσουμε τις γνώσεις των παιδιών και να τους περάσουμε το μήνυμα «μιλήστε». Προσδοκούμε να κινητοποιήσουμε τις τοπικές αρχές και τις κοινωνίες, να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλουν στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου» πρόσθεσε.


«Αποτελεί χρέος μας να συμμετέχουμε σε κάθε καμπάνια που στοχεύει στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο από τα παιδιά μας, στα οποία οφείλουμε να προσφέρουμε έναν κόσμο ασφάλειας και ψυχοσωματικής υγείας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε εξαλειφθούν τα σκοτεινά μυστικά, τα οποία συνήθως συνδέονται με τραγικές πραγματικότητες. «Ρίχνουμε φως στις ζωές των παιδιών σε μια κοινωνία που έχει μάθει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.


Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε την ανάγκη να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε ένα φαινόμενο που διαιωνίζεται και σπάνια καταγγέλλεται έγκαιρα. «Ενώνουμε τις φωνές μας για να μην μένει μυστική κάθε μορφής κακοποίηση των παιδιών. Η φρίκη πρέπει να σταματήσει» επεσήμανε και αναφέρθηκε συνολικά στον στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος βασίζεται σε ένα ολιστικό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας που στόχο έχει μια συνεκτική κοινωνία αλληλεγγύης.


Βασικοί στόχοι του Προγράμματος είναι:
●  Ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης.
●  Έμφαση στη σημασία της πρόληψης μέσα από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.  
●  Ανάδειξη των διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο στην Ελλάδα
●  Κατάθεση πρακτικών προτάσεων στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπισή του φαινομένου.


Το Πρόγραμμα έχει διάρκεια από τις 23 Ιουλίου 2021 έως τις 16 Οκτωβρίου 2021. Οι άξονες του Προγράμματος είναι:

1ος Άξονας Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση μέσω ΜΜΕ

2ος Άξονας Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε 6 πόλεις της Περιφέρειας, με τον «ΟΔΥΣΣΕΑ» (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργος, Αμαλιάδα, Αίγιο, Πάτρα), όπου, σε κάθε σταθμό θα πραγματοποιούνται:

●  Διαδραστικές ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του  καινοτόμου, ψηφιακού, εκπαιδευτικού εργαλείου «CONVEY, NotAGame» από  εξειδικευμένο προσωπικό και ψυχολόγους του Οργανισμού για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και για την ενημέρωση για τα στερεότυπα φύλου και την έμφυλη βία.

●  Διαδραστικές ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από εξειδικευμένους παιδαγωγούς και εκπαιδευμένους εθελοντές δημιουργικής απασχόλησης του Οργανισμού με εργαλείο που έχουν ετοιμάσει ψυχολόγοι του τμήματος πρόληψης & ευαισθητοποίησης του Οργανισμού και αφορά στο δημιουργικό παιχνίδι με θέμα τα ασφαλή όρια του σώματος.
●  Ενημερώσεις σε Γονείς & Κηδεμόνες από Ψυχολόγους του Οργανισμού σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο.  

●  Λειτουργία info – desk (κόμβων ενημέρωσης) για την ενημέρωση κοινού σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και δυνατότητα υπογραφής ψηφίσματος «Μένει Μυστικό» του Οργανισμού  σχετικά  με τις προτάσεις  για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των Παιδιών.

3ος Άξονας Διεξαγωγή στοχευμένων διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε γονείς και κηδεμόνες, Επαγγελματίες υγείας, Εκπαιδευτικούς

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη τύπου εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s